4 Kasım 2011 Cuma

BU TOPRAKLAR BENİ NEDEN ÇEKİYOR ?

BU TOPRAKLAR BENİ NEDEN ÇEKİYOR?

Selanik...  İlk olarak Atatürk’ün doğum yeri olarak girdi ezberime. Kız kardeşiyle birlikte, Mustafa Kemal’in kargaları kovaladıkları tasvir edilen resimlerdi aklıma kazınan ilk Selanik manzaraları ve tabi ki Atatürk’ün doğduğu evin fotoğrafı. Atatürk niye Türkiye’de doğmamış diye çok üzülürdüm çocuk aklımla. ‘En Büyük Türk’ Türkiye’de doğmuş olmalıydı bana göre.

Selanik… 102 yaşında vefat eden dedemin memleketi. Dedeciğim yaşlı gözlerle anlatırdı; doğdukları ve yaşadıkları topraklardan nasıl kaçtıklarını, yürüyerek sınıra varmaya çalışırken telef olan çocukları, kadınları. Çok kötü hislerle dinlediğim savaş yılları ve büyük göçle ilgili bu hikayeleri, küçücük zihnimde Atatürk’le bağdaştırmaya çalışır; ‘Neyse doğduğunda Türk’müş Mustafa Kemal de!’ diyerek içimi rahatlatırdım!

Selanik… Yeğenim Serdar’ın okulundan ‘MUN (Model United Nations)’ grubu ile birlikte ziyaret ettiği ve döndüğünde heyecanla anlattığı, güzel İzmir’e çok benzettiği şehir. ‘Mutlaka görmelisiniz’ demişti, insanlarının da bizlere çok benzediğini anlatırken.

Selanik… Arkadaşım Sandra’nın eşi ve arkadaşlarıyla her yılbaşı gelip, aynı otelde kaldıkları, çok eğlendikleri, alışveriş ve tax-free imkanını da elde ettikleri, hemen yanı başımızdaki Avrupa şehri!

Selanik…2006 yılından bu yana her yıl pek çok değişik bölgesinde düzenlenen uluslar arası binicilik yarışmaları ve Balkan Şampiyonaları için defalarca gelmek zorunda kaldığımız en önemli destinasyonlarımızdan biri!

Selanik… Atımız Corlonzo’nun belgeleri eksik olduğu için Türk sınırından geçemeyip, bir ay kadar tanıdığımız bir çiftlikte konaklamak zorunda kaldığı yer. Bu zaman içerisinde bazen ailece, bazen sadece eşim ve kızım defalarca gelip gittik.

Selanik… Kızımın Balkan Şampiyonu olduğu yer. 2009 yılının en güzel hediyesi. Türkiye’nin engel atlama dalında, gençler kategorisinde ilk bayan Balkan Şampiyonu.

Selanik… Çok sevgili arkadaşım Aslı’nın 2007 yılında At Terbiyesi Balkan Şampiyonası sırasında tanıştığı Andreas ile evlendiği ve gelin geldiği yer!

Ve Selanik…
Yıl 2011, aylardan Kasım. Bu seferki ziyaret sebebimiz bambaşka! Amerika’daki üniversitelere başvuru için gerekli olan SAT sınav tarihinin Müslüman ülkelerde bayram arifesine denk gelmesinden dolayı 5 Kasım’dan 19 Kasım’a ertelenmesi ve bu tarihin erken başvurulara yetişmemesi. Aslında göründüğü kadar karmaşık değil; kızımın sınav sonucu başvurulara yetişsin diye kendi ülkemizde ayın 19’unda yapılacak sınav yerine, 5 Kasım’da Selanik’te yapılan sınavı alıp sonuçları direk göndermek istiyoruz. Yine de karışık gibi, çünkü bu işin terminolojisi bile değişik. İçine girmeden anlamak pek mümkün olmuyor. İnsan kendini uzaylı gibi bile hissediyor hatta.

Uzun lafın kısası Selanik’e gelmek için mutlaka bir sebep çıkıyor. Bu topraklar bir şekilde beni çekiyor. Ben de her geldiğimde çok mutlu oluyorum ve buradan çok mutlu dönüyorum. Bu sefer de uğurlu gel Selanik bizlere. Kızıma şans getir. Çok güzel geçmiş bir sınavı geride bırakıp dönelim buradan tekrar gelebilmek ümidiyle…
                                                                  Selda Ayşe Güleç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder